Menu

De ce femeile au mai multa celulita?

“De ce barbatii se uita la meci si femeile in oglinda?” este titlul unei carti celebre pe care bineinteles ca mai mult femeile o citesc in incercarea de a intelege barbatii si a face o relatie sa functioneze. Nu am citit cartea dar m-a amuzat titlul, gandindu-ma ca poate femeia se uita in oglinda ca sa vada daca i-au aparut gropite sau daca a mai scapat de ele. Si, cand vorbim despre gropite, vorbim despre ceea ce numim in mod conventional celulita. Din cate imi dau seama, cartea vorbeste despre diferentele dintre sexe (ca multe altele de acest tip: “Femeile sunt de pe Venus, barbatii sunt de pe Marte”, “De ce barbatii au nevoie de sex, iar femeile de dragoste”, “De ce barbatii sunt neglijenti, iar femeile mereu prevazatoare”, “El e cu minciuna, ea vorbeste-ntruna” si multe alte titluri care sar in ochi pe rafturi). Da, suntem diferiti mai mult decat ne imaginam si chiar daca unele dintre femei sunt razboinice, neglijente, mincinoase si isi doresc si sex, din pacate nu toate scapa si de celulita odata cu dobandirea acestor trasaturi.

1. Femeile au mai multa celulita decat barbatii din cauza diferentelor hormonale.

Se pare ca pe langa genele responsabile de aparitia celulitei (exista si femei care nu fac celulita), un factor important este estrogenul. In unele cazuri estrogenul poate afecta direct colagenul din piele si articulatii, aceasta fiind si o explicatie pentru care femeile sunt mai predispuse catre anumite boli autoimune (colagenoze). Excesul de estrogen (xenoestrogeni) din mediul de viata al omului modern face ca celulita sa apara din ce in ce mai mult si la adolescenti si chiar si in randul barbatilor uneori.

2. Femeile au mai multa celulita decat barbatii din cauza diferentelor de structura ale pielii.

“Those lucky bastards!” ar spune vorbitoarele de limba engleza si noi deodata cu ele pentru ca in limba romana nu ar avea acelasi impact. Da, se pare ca suntem foarte diferiti, din moment ce pana si pielea noastra arata atat de diferit.

In pozele de mai jos avem o comparatie intre tesutul conjunctiv si dispunerea celulelor grase la femei (dreapta) si barbati (stanga):

sursa foto: howstuffworks.com

Asadar, tesutul conjunctiv are un rol crucial in aspectul pielii si de el depinde in mare parte cat de vizibila este celulita. Este logic asadar, ca pentru un aspect placut al pielii trebuie sa avem grija si sa hranim testutul conjunctiv cu nutrientii necesari. Vazand aceste imagini, vi se pare ca masajul anticelulitic dureros are putea in vreun fel ajuta intarirea testutului conjunctiv? Eu cred ca nu.

Iata diferenta dintre o piele ferma si o piele cu celulita:


Login or Sign Up